Sport

Szegedi Evezős Eb: a közönség már örülhetett magyar továbbjutásnak

Szegedi Evezős Eb: a közönség már örülhetett magyar továbbjutásnak

2024. április 25., csütörtök
Szegedi Evezős Eb: a közönség már örülhetett magyar továbbjutásnak

Gadányi Zoltána a harmadik helyen ért célba futamában női egypárban, míg Pétervári-Molnár Bendegúz második hellyel nyitott csütörtökön, ezzel egyenes ágon bejutott a férfi egypár elődöntőjébe a szegedi Maty-éren zajló kontinentális és parakvalifikációs regattán.

Fotó: Bence Szlovak

 

A 26 éves Gadányi a női egypárevezősök második futamában kapott helyet és az ötös pályán várta a rajtot. Mellette svéd, azeri, ukrán és török rivális versengett az elődöntőt érő első két helyért. A harmadik pozíciótól a reményfutamba kerültek a versenyzők.

Az MTK evezőse jól rajtolt, nagyjából 500 méterig együtt is haladt a mezőny, majd féltávnál tempót váltott az azeri és az ukrán vetélytársa, így a következő ellenőrzőpontig hatmásodperces előnyt dolgoztak ki Gadányival szemben. Ezt a célig már nem tudta ledolgozni, így a harmadik helyen zárt a magyar evezős, aki a péntek reggeli reményfutamban folytatja tovább a versenyt.

Fotó: Bence Szlovak

 

A kétszeres olimpikon Pétervári-Molnár a férfi egypárevezősök harmadik futamában indult, amelyben belga, portugál, ciprusi és monacói ellenfeleket sorsoltak mellé és Gadányihoz hasonlóan az ötös pályát kapta. A Budapest Evezős Egyesület sportolója is jól kapta el a rajtot, és szinte végig a második helyen haladva, magabiztos versenyzéssel szerezte meg az egyenes ági továbbjutást, bár a táv második felénél a ciprusi próbálta őt megszorongatni.

A 31 éves Pétervári-Molnár, így legközelebb péntek reggel ül hajóba az A döntőbe kerülésért.

A női könnyűsúlyú kétpár pályabeosztó futamában a Bene Dorottya, Szili Dorina duó a negyedik helyen ért célba. A férfiaknál ugyanebben a versenyszámban a Galcsó Vencel, Szőllősi Balázs összeállítású egység szintén negyedik lett, így a pénteki reményfutamban folytatja szereplését.

Fotó: Bence Szlovak

A kvalifikációs regattán 13 kvóta talál majd gazdára: az egypárevezősöknél az első három helyezés ér olimpiai kvótát, míg a könnyűsúlyú kétpárban az első kettő biztosítja helyét a játékokon, illetve a paraevezősöknél csak a győztes váltja meg a jegyét Párizsba.

 

Lőrincz Attila, szövetségi kapitány is gratulált a versenyzőknek

A kapitány Zoltána szereplését jó bemutatkozásként ítélte meg, szerinte ez egy biztató kezdés volt, amiben nem lett volna értelme többet kockáztatni, Bende továbbjutása sem volt kérdés, kontrolláltan és magabiztosan evezett, így a pálya elején szerzett pozícióját végig tudta tartani.

Dorottya és Dorina bemutatkozása is sikeres volt, mivel fel kellett mérni a mezőnyt, még nem lehetett tudni, ki mennyit ad ki magából. Vencel és Balázs kettősével kapcsolatban kiemelte, hogy fiatal és lelkes sportolóként még hosszú út áll előttük, de ez biztosan a fejlődés útja lesz.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.