Politika

Lejárt a listák bejelentésének határideje

Lejárt a listák bejelentésének határideje

2024. május 3., péntek
Lejárt a listák bejelentésének határideje

Lejárt péntek 16 órakor a listák bejelentésére meghatározott határidő az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak júniusi választására, a két nyilvántartásba vett lista mellett további 11-et jelentettek be, azaz legfeljebb 13 párt, illetve pártszövetség listája szerepel majd június 9-én a szavazólapon.         

 

                                          
 

Az EP-választáson azok a pártok állíthatnak listát, amelyek összegyűjtöttek 20 ezer érvényes ajánlást a választópolgároktól, az ajánlások leadására és a lista bejelentésére 16 óráig volt lehetőség.

A Nemzeti Választási Bizottság korábban már két listát nyilvántartásba vett: a Fidesz-KDNP közös listáját és a Mi Hazánk Mozgalom önálló listáját.

A péntek 16 órai határidő előtt további 11 párt illetve pártszövetség adta le az ajánlásgyűjtő íveket: 

Tisztelet és Szabadság Párt, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Megoldás Mozgalom, Demokratikus Koalíció - Magyar Szocialista Párt - Párbeszéd-A Zöldek Pártja közös listája, LMP - Magyarország Zöld Pártja, Második Reformkor Párt, Momentum Mozgalom, Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Nép Pártján, Mindenki Magyarországa Néppárt és az Új Alternatíva Párt.

Az ajánlások érvényességét és azt, hogy a listára bejelentett jelölteknek van-e választójoguk, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) ellenőrzi. Az NVI nem ellenőrzi valamennyi ajánlást, csak valamivel többet, mint amennyi a listaállításhoz szükséges. A jogszabályi feltételeknek megfelelő listát a Nemzeti Választási Bizottság legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon veszi nyilvántartásba.

A listákon legfeljebb 63 jelölt állítható, háromszor annyi, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt neve kerül fel.

A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, levenni pedig csak május 3-án 16 óráig lehet. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik - mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről -, akkor a helyére a listán soron következő lép.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.