Politika

Gulyás Gergely: megerősödhetnek Európában a konzervatív erők

Gulyás Gergely: megerősödhetnek Európában a konzervatív erők

2024. május 7., kedd
Gulyás Gergely: megerősödhetnek Európában a konzervatív erők

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt reméli, hogy az európai parlamenti választáson megerősödnek a háborúellenes, hagyományos európai értékeket képviselő konzervatív erők, és jó esély van arra is, hogy a Fidesz Európa-szerte kiemelkedő bizalmat kapjon a magyar választóktól - mondta a tárcavezető a Mandiner kedden este adásba került podcastjában.


 

Magyarország képviseli Európában a józan észt

Azt remélem, hogy európai szinten meg fognak erősödni azok a konzervatív erők, amelyek a háború ellen foglalnak állást, és amelyek fontosnak tartják azokat a hagyományos európai értékeket, amelyek évtizedeken keresztül társadalomszervező elvekként is megjelentek Európában - mondta.

A miniszter optimista, és bár nem gondolja, hogy az európai konzervatívok és szuverenisták többségbe kerülnek az Európai Parlamentben, de nagyon valószínűnek tartja, hogy jobb pozícióik lesznek. Arra is kitért: a kormányciklus felénél - ami a kormánypártoknak a legkevésbé kedvező időpont -  is jó esély van arra, hogy a Európa-szerte is kiemelkedőnek bizonyuló bizalmat kapjanak a magyar választóktól.

A magyar kormány és Brüsszel közötti vitákról Gulyás Gergely azt mondta: kevés olyan pontot találni, ahol a kormány a hibás. 

Mi arról tehetünk, hogy a háború ellen szólalunk fel, (...) azt mondjuk, hogy Európa önsorsrontó politikát folytat

- fogalmazott.

Úgy értékelt: a háborúellenesség, a migrációellenesség és a genderellenesség terén ma Magyarország képviseli Európában a józan észt. Szerinte az európai politikai elit a háború kérdésében felelőtlen, ugyanakkor a választópolgárok Európában mindenütt lényegesen racionálisabbak, békét akarnak, és nem tartják helyesnek a korlátlan fegyverszállításokat Ukrajnának. A tűzszünet és a béketárgyalás az egyetlen esély arra, hogy a világháborúval fenyegető még nagyobb veszélyeket elhárítsuk - tette hozzá.

Gulyás Gergely az orosz-ukrán háborúból való kihátrálás reális útjának azt tartja, ha az amerikai adminisztrációban következik be változás a novemberi elnökválasztáson. Június 9-e egy fontos lépés ebbe az irányba, de természetesen kell hozzá Amerika is - jegyezte meg.  

Arra is kitért: nem lát olyan baloldali pártot, amely ne lenne háborúpárti, és olyat különösen nem, amely az ezzel kapcsolatos nemzetközi nyomásnak képes lenne ellenállni. Arról, hogy a Fidesznek lesz-e frakciója az új EP-ben, Gulyás Gergely azt mondta: 

Ez csak rajtunk múlik, ahogy eddig is rajtunk múlt.

Szerinte, amikor az Európai Néppártból kiléptek, akkor is lett volna lehetőségük, hogy két frakció közül valamelyikhez csatlakozzanak. A kilépést törvényszerűnek nevezte, szerinte ez előbb vagy utóbb mindenképp megtörtént volna, mert néppárt a balliberális pártokkal kötött szövetséget.

 

Magyarország maximálisan felkészült az Európai Unió soros elnökségére

Magyarország maximálisan felkészült az Európai Unió soros elnökségére - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

"Mi teszünk egy nagy szívességet" az Európai Uniónak, hogy egy olyan kormány irányíthatja - a megszabott szűk keretek között - hat hónapon keresztül Európát, amelynek van tapasztalata, és hozzá tud járulni Európa előrehaladásához.

Jelezte: az EP-választások eredménye döntő fontosságú abból a szempontból, hogy ki lesz a bizottság elnöke, és Ursula von der Leyen jelenlegi elnöknek akkor van esélye az újrázásra, ha az Európai Néppárt egyértelmű győzelmet arat.

Ez nem zárható ki, de biztosnak sem tekinthető - tette hozzá Gulyás Gergely, aki szerinte sokkal jobb lenne, ha a jövőben egy másik bizottsági elnök állna a testület élén, mert az Európai Bizottság az elmúlt öt évben nem nagyon hozott olyan döntést, amely időtállónak, távlatosnak, Európa szempontjából helyesnek bizonyult volna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.