Politika

A kormánypártok polgármesterjelöltje az első helyen

A kormánypártok polgármesterjelöltje az első helyen

2024. május 8., szerda
A kormánypártok polgármesterjelöltje az első helyen

Hétfőn sorsolták ki a jelöltek szavazólapon megjelenő sorrendjét a Szegedi Helyi Választási Bizottság. 

Fülöp László a Fidesz és a KDNP képviselőjelöltje első helyen szerepel a szavazólapon - derült ki a helyi választási bizottság hétfői határozatából.

A további sorrend: 

2.  Mi Hazánk - Dr. Timár Tamás

3.  Összefogás Szegedért - Botka László

4.  Itt az Idő Egyesület - Dr. Szabó Bálint Gábor

5.  Független - Joób Márton

 

 

 

Polgármesterek választása

Minden településtípus esetében választunk polgármestert az önkormányzati választáson. A polgármesterjelöltekről szóló szavazólapon mindenki egy jelöltre szavazhat. A jelöltek közül az lesz a polgármester, aki a legtöbb szavazatot kapta. Nincsen érvényességi küszöb, azaz az eredmény érvényes lesz, függetlenül attól, hogy hány ember megy el szavazni az adott városban, faluban, kerületben.

Ki szavazhat

A helyi önkormányzati választásokon azok a nagykorú személyek szavazhatnak, akiknek lakóhelye vagy tartózkodási helye van az adott településen. A helyi lakosok közül azonban nem csak a magyar állampolgárok jogosultak szavazni. A helyi önkormányzati képviselőkre és a polgármesterre szavazhat az Európai Unió bármely más tagállamának állampolgára is, ha van magyarországi lakóhelye.  Részt vehetnek a választáson a magyarországi lakcímmel rendelkező és helyben lakó, menekültként, bevándoroltként vagy letelepedettként elismert külföldiek is.

Ha valakit gondnoksági eljárásban vagy büntetőeljárásban megfosztottak a választójogától az a helyi önkormányzati választáson sem szavazhat.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.