Illegális bevándorlás

Magyar rendőrök indultak Szerbiába

Magyar rendőrök indultak Szerbiába

2024. május 1., szerda
Magyar rendőrök indultak Szerbiába

Magyarország kettős migrációs nyomásnak van kitéve: keleti irányból az ukrajnai háború elől menekülőket fogadjuk, délen pedig az illegális migránsokkal szemben lépünk fel.

 

Elkötelezettek abban, hogy az illegális migránsokat megakadályozzák hazánk, illetve az Európai Unió területére történő bejutásban, ehhez azonban szorosan együtt kell működniük a környező országok hatóságaival is. Ennek részeként a 17. magyar rendőri kontingens indul Szerbiába, amelynek tagjait 2024. április 30-án a Készenléti Rendőrség központi objektumában dr. Balázs László r. ezredes, az ORFK Határrendészeti Főosztály vezetője búcsúztatta. Beszédében elmondta, hogy a magyar és a szerb rendőrség szoros együttműködésének köszönhetően a déli határszakaszon csökkent az illegális határátlépési kísérletek száma.  

Az embercsempészek a közúti infrastruktúra és a terepadottságok figyelembe vételével – úgynevezett alternatív útvonalakat használva – rendszeresen változtatják az illegális migránsok célországokba történő szállítási irányait, módszereit.

A magyar rendőrök elsődleges feladatként járőrszolgálatot látnak el a jogellenes határátlépések megelőzése és felderítése érdekében, illetve közreműködnek az embercsempészek és az illegális migránsok előállításában. A rendőrök nemcsak a határ közvetlen közelében teljesítenek majd szolgálatot, hanem a mélységi területeken található utakon is. A kontingens terepjáró képességű szolgálati gépkocsikkal, kézi éjjellátó készülékekkel, kézi hőkamerákkal, valamint mobil hőkamerával támogatja az érintett határszakasz védelmét.

A 29 fős szerb kontingensben szolgálatot teljesítő magyar rendőrök saját szolgálati felszerelésükkel látják el feladataikat, intézkedési jogosultságukat a fogadó ország rendvédelmi szervének irányítása, felügyelete mellett gyakorolják.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.