Hírzóna

Történelemmel folytatódik az érettségi

Történelemmel folytatódik az érettségi

2024. május 8., szerda
Fotó: MTI/BALÁZS ATTILA
Történelemmel folytatódik az érettségi

Több tízezer diák ül vissza az iskolapadba szerdán, hogy ezúttal a történelem tudásáról adjon számot: szerdán közép szinten összesen 68802, emelt szinten pedig 7679 diák vizsgázik írásban.

Fotó: MTI/BALÁZS ATTILA. 

 

Az idei év különlegessége, hogy a tanulók már az új 2020-as Nat alapján adhatnak számot a tudásukról az érettségin. Az Eduline tájékoztatása szerint a változás csak témaköröket érinti

Középszintre többek között lekerült emelt szintről az amerikai függetlenségi háború, az Aranybulla, míg az emelt szintű vizsga témakörei közül kivették például a francia abszolutizmust vagy a nagyhatalmi küzdelmeket a 18. századi Európában. Az idei követelmények között nem szerepel a munkajoggal, pénzügyi ismeretekkel foglalkozó témakör sem, mert átkerült az állampolgári ismeretek érettségihez.

A vizsga szerkezete és feladattípusai viszont nem változtak a korábbi évekhez képest, vagyis idén is 180 perc alatt kell középszinten az első részben a rövid feladatokra válaszolni, míg a második részben egy rövid és egy hosszú esszét kell írni.

Ami az emelt szintű vizsgákat illeti, az első részben rövid, egyszerű feladatokat kell megoldani 100 perc alatt, míg a másodikban esszéket kell írni, amelyre összesen 140 perc áll a diákok rendelkezésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.