Hírzóna

Kulka Jánost választották a nemzet színészének (Videó)

Kulka Jánost választották a nemzet színészének (Videó)

2024. május 3., péntek
Kulka Jánost választották a nemzet színészének (Videó)

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

 


 

    

Őszintén meglepett és nagyon jól esett a kollégáim döntése. Köszönöm mindenkinek!

 - mondta az MTI-nek a művész.

A színház közleménye szerint Kulka Jánost a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották meg a nemzet színészei. A magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése, a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységért kaphatja meg a Nemzet Színésze címet az a művész, akit a cím viselői maguk közé választanak. A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre.

A nemzet színészének most megválasztott Kulka János Budapesten született 1958. november 11-én, 1981-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Ezután a pécsi Nemzeti Színházban, 1985-től a kaposvári Csiky Gergely Színházban, majd 1993-tól a budapesti Radnóti Miklós Színházban játszott. 2003-tól tíz évig az új Nemzeti Színház, 2013 és 2018 között a budapesti Katona József Színház tagja.

Számos emlékezetes színházi alakítás és filmszerep fűződik nevéhez. Emlékezetes Shakespeare-alakítások (Hamlet, III. Richárd, Lear, Jago) mellett kiemelkedő volt a Csárdáskirálynőben, A kripliben, A kaukázusi krétakörben, az Éjjeli menedékhelyben, a Chicagóban vagy például a Valahol Európában című darabban, A nép ellenségében, valamint a Faustban. 1987-1999 között ő játszotta a Magyar Televízió Szomszédok című teleregényének mentőorvosát, 2004-2010-ig állandó szereplője volt az Életképek című teleregénynek.

1989-ben Jászai Mari-díjat kapott, 1996-ban érdemes művész, 2003-ban kiváló művész lett. A Magyar Rádió zenei elismerését, az eMeRTon-díjat 1994-ben vette át. 2005-ben Gábor Miklós-díjat kapott. 2006-ban Kossuth-díjjal tüntették ki sokoldalú, minden helyzetben hiteles, a humanista értékrendet közvetítő művészetéért, méltán népszerű szerepformálásáért. 2007-ben Pro Urbe Budapest díjat, 2009-ben Páger Antal-díjat vehetett át. 2014-ben Los Angelesben a Magyar Filmfesztiválon a legjobb dráma főszereplőjének járó kitüntetést kapta A berni követért. A Félvilág című filmben nyújtott alakításáért 2016-ban megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Magyar Filmdíjat. 2019-ben Hazám-díjjal tüntették ki. 2022-ben Magyar Mozgókép Díjat kapott a legjobb férfi főszereplő kategóriában (A játszma).
    

2016 áprilisában stroke-kal kórházba került, ahol életmentő beavatkozást hajtottak végre rajta. Az ezt követő súlyos afáziából (beszédzavaros állapot) hosszú rehabilitációval épült fel. 2022 októberében új lemeze jelent meg Pálmaszív címmel.

A Nemzet Színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, beltöltötte 62. életévét, 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot - évadonként legalább egy szerepben - a Nemzeti Színház színpadán töltött.

A Nemzet Színésze címet a választást követően újra tizenketten viselik: Kulka János mellett Király Levente, Bodrogi Gyula, Molnár Piroska, Cserhalmi György, Szacsvay László, Almási Éva, Jordán Tamás, Lehoczky Zsuzsa, Udvaros Dorottya, Pogány Judit és Csikos Sándor.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.